_MG_9400

Boloňské špagety

Další jídlo s masem, které jsem se kvůli klukům chtěla naučit. Pamatuju si časy, kdy jsem si byla stoprocentně jistá, že se mletého masa nikdy nedotknu. No nic, i to se změnilo. Postup jsem se naučila od Tomáše, jak jinak. Když vařím boloňské špagety, krásně to voní – a kluci je zbožňují!

Na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut + 40-50 minut dušení

500 g rajčat nebo 1 konzerva protlaku s kousky rajčat (400 ml)
30 ml olivového oleje + 50 ml na omáčku
1 bílá cibule
4 středně velké mrkve
300 g mletého hovězího masa
parmezán
1 balíček špaget
hoblinky parmezánu k posypání

1. Nejdřív si připravím rajčatovou omáčku. Rajčata nakrájím na kostičky a nasypu je do malého rendlíku. Přiliju k nim 50 ml olivového oleje a pěkně je dusím na mírném ohni zhruba 20 minut. Když jsou úplně měkká, propasíruju je přes cedník.

2. Mezitím si připravím zbylou zeleninou. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno, pak si oškrábu mrkev a pokrájím ji na kostičky.

3. Do hlubší pánve si naliju olivový olej a rozpálím ji. Po chvilce přidám cibulku a lehce ji orestuju, pak přihodím mrkev a mleté maso. Vše osolím a opepřím.

4. Maso rozprostřu po celém dnu a nemíchám, aby se mohlo opéct. Když je opečené, lehce ho promíchnu vařečkou, aby se mi opeklo ještě z druhé strany. Pak vliju k masové směsi vliju rajčatovou omáčku a dusím pod pokličkou 40 až 50 minut.

5. Vysoký hrnec si napustím vodou, osolím ji a přivedu k varu. Vložím špagety a uvařím je al dente podle návodu na obalu. Potom je už jen sliju a důkladně promíchám s horkou boloňskou omáčkou. Podávám s hoblinkami parmezánu.

_MG_9083

_MG_9093

_MG_9360

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *